Welzl 16 IPA
SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ
|
Pivo je vyráběno odpovídající technologií pro pivo India Pale Ale, tedy infuzní technologií s teplotou vystírání 52°C. Pro dosažení odpovídající plnosti je zvolena kombinace tří sladů. Chmelovar je 90minutový se středním odparem cca 8 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V první dávce je to Premiant, který nastavuje pozadí hořkosti a pak ve druhé dávce asi nejslavnější chmel pro IPA, tedy americký Cascade. Jeho úkolem je nejen vytvořit vysokou úroveň hořkosti, ale i dát pivu základní chmelovo citrusové aroma, které je pro tento druh chmele typický.
Jako zahraniční pivo byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT. Díky kvasinkám svrchního kvašení (kmen Nothingham) se teploty v průběhu hlavního kvašení pohybují okolo 20 °C. I přesto, že se jedná o 16 % pivo je doba kvašení cca 4 dny. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu okolo 10 °C. Tam pivo dozrává po dobu cca 1 měsíce. Poslední fází je studené chmelení, kdy je do CKT přidána další dávka chmele Cascade, která dotváří jeho chmelově citrusové aroma.
Vyrobené pivo má jantarovou barvu, která je způsobena kombinací tří sladů. Důvodem volby jantarové barvy je podtržení vyšší stupňovitosti piva. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene a byly vyrobeny v kilometr vzdálené sladovně Zábřeh. Velmi vysoká hořkost koresponduje s pivem typu IPA. Její charakter je díky americkému chmelu Cascade chmelově citrusový.
Kombinace sladů má vliv nejen na vyšší barvu, ale zachovává i vyšší plnost piva, která je k takto hořkému pivu nezbytná. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva.
Optimální teplota konzumace: 10 - 13 °C
Párovaná jídla: kořeněné pokrmy, jídla na kari, ostrá mexická nebo indická kuchyně
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad mnichovský, slad karamelový, chmel Premiant, Cascade
|
EPM |
16,2 % |
barva |
16 j. EBC |
hořkost |
65 j. EBC |
zbytkový extrakt |
3,4 % |
alkohol |
7,0 % obj. |
CO2 |
0,45 % |
|
|