Welzl 14 APASILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ
|
|
Pivo patří do kategorie American Pale Ale. Pro výrobu je použita infuzní technologií s teplotou vystírání 52 °C. Jedná se o moderní americký styl, kde sladové tóny ustupují do pozadí, takže pro sypání je zvolen pouze plzeňský slad. Díky tomu je i plnost piva nižší a pivo se jeví jako sušší. Ač je u tohoto piva dominantní ve vůni i v chuti chmel, tak celková doba chmelovaru je "pouze 75 minut. Chmel je dodáván ve dvou dávkách, kdy větší důležitost je věnována druhému chmelení. V prvním chmelení se jedná o spíše hořký ne moc rozšíření chmel Saaz Special který by měl pomoci s dokreslením aroma druhého dominantního chmele. Aroma Saaz Special je možno popsat jako jemně ovocné, bylinné nebo kořeněné. Na druhé chmelení (stejně jako přídavek do vířivé kádě a na studené chmelení je použit americký chmel Amarillo. Ten je typický svojí citrusovou složkou. Ale taktéž se u něho projevuje květinové nebo ovocné aroma čímž se doplňuje s chmelem Saaz Special. Hořkost piva, jak odpovídá kategorii APA je hodně vysoké a je nad 60 IBU. Pro kvašení a ležení zvolena typická americká technologie, tedy jednofázové kvašení a ležení v CKT. Pro kvašení byl zvolen kvasničný kmen Nothingham a teplota kvašení byla kvůli zvýraznění ovocných tonů zvolena vysoká, tedy 24 °C Po 3 denním kvašení je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu 12 °C, kdy pivo dozrává po dobu 15 dnů. Nakonec je přidána poslední porce chmele v množství 3,5 g/l a pivo je ochlazeno na 1 °C. V této době dochází k nasycení piva a dotvoření chmelového/citrusového aroma a charakteristické vysoké hořkosti. Vyrobené pivo má vzhledem ke svojí stupňovitosti velmi světlou barvu. Vysoká hořkost odpovídá stylu APA. Použitý chmel Amarillo (v kombinaci s Saaz Special) dává pivu výrazné citrusové aroma. Pivo má vysoký stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti suché, ale díky tomu že jedná o 14 ° pivo se v chuti nejeví jako prázdné. Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni kvasnic se v tomto pivu vyskytuje kvasinek více a to asi 3 miliony v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako střední, což odpovídá dané kategorii piva.. Optimální teplota konzumace: 8 - 10 °C Párovaná jídla: více kořeněné pokrmy, americká kuchyně např. steiky s BBQ omáčkou, ostřejší mexická kuchyně Suroviny: Voda, Slad plzeňský, Chmel Saaz Special, Chmel Amarillo |
|||||||||||
|
Mapa stránek |
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1
|