Welzl 13 AltbierSILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ
|
|
Pivo patří do kategorie staroněmeckých piv. Někdy je typ piva Alt nazýván také jako "hybrid". Důvodem je kombinace technologie svrchního a spodního kvašené. Pro kvašení je volena obvykle vyšší teplota 16 – 18 °C. Pivo se suduje při relativně vyšším extraktu, tedy kolem 4 – 5 % zdánlivého extraktu. Pak následuje první fáze teplého ležení při teplotě 7 °C, kdy dochází ještě k prokvašení zbytků cukru. Pak následuje druhé studené delší ležení při teplotě 1 – 2 °C, ,kdy dochází k harmonizaci sladových chutí a pivo získává svoji specifickou chuť. Vyrobené pivo bychom mohli zařadit do kategorie polotmavých piv. Přičemž barvu je možno hodnotit spíše jako světle hnědou než jako načervenalou (například na rozdíl od vídeňského typu piva). Hořkost kolem 35 jednotek odpovídá střednímu až silnému chmelení vzhledem ke své stupňovitosti. Chmelová složka chuti má být v pivu sice patrná, ale v chuti a především ve vůni nemá dominovat. Optimální teplota konzumace 10 - 12 °C Párovaná jídla: masité pokrmy se sladkými tóny, např. žebra na medu Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barvící, chmel Saaz Special, chmel Sládek |
|||||||||||
|
Mapa stránek |
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1
|