Welzl 14 OskarPLNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SPODNĚ KVAŠENÉ
|
|
Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno jako celosladové. Polotmavé barvy s nádechem do červena až jantarová je dosaženo kombinací sladů, kde dominantní vliv na barvu má mnichovský a především světlý karamelový slad, díky kterému se barva posouvá z obvyklých hnědých spíše do červených tónů. Chmelovar trvá 105 minut a je při něm dosahováno 12 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách Snahou je aby chmel v chuti i ve vůni doplňoval chuťový profil daný složeným sladů. I když je hořkost piva relativně vysoká, tak díky použití poloaromatických odrůd chmele vynikají především sladové tóny. Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 12,0 °C po dobu více než 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které patří k charakteru polotmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.. Vyrobené pivo má vyšší červeno – hnědou barvu s jantarovými tóny, které je dosahováno kombinací sladů. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Polotmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s jemnými karamelovými tóny. Vyšší plnost umožňuje i vyšší hořkost piva. Tato kombinace pak zvyšuje i pitelnost daného piva. Kombinace tří sladů, především pak mnichovského a světlého karamelového determinuje vysokou plnost piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva. Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro polotmavá a tmavá piva. Kombinace sladů a vyšší teplota kvašení má vliv nejen na plnost, ale i na chuťový charakter, kde se vyskytují vedle sladových i velmi slabé ovocné tóny. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Optimální teplota konzumace 10 - 12 °C Párovaná jídla: guláš, žebra na medu, různé druhy masa na sladký způsob, divočina |
|||||||||||
|
Mapa stránek |
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1
|