Welzl 13 Stout
SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ. TMAVÉ PIVO 
 
    
        
            | 
               
              
             | 
            
                 Pivo je vyráběno odpovídající technologií pro pivo Stout, tedy infuzní technologií s teplotou vystírání 44 °C. Chmelovar odpovídá velmi tmavým druhům piva a je dvouhodinový. Odpar je  cca 12 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V první dávce je to Premiant. Ve druhé dávce je použit typický anglický druh chmele Fuggle. Obecně ale chmel v pivech Stout hraje minoritní roli a i proto je dávka chmele volena relativně velmi nízká. 
                Jako typicky anglické pivo byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT s vysokou teplotou kvašení přesahují 20 °C. Hlavní kvašení probíhá po dobu asi 4 dnů. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu okolo 12 °C. Tam pivo dozrává po dobu cca 1 měsíce. 
                Vyrobené pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také dominuje v chuti piva, ve které je možno objevit karamelové, čokoládové nebo kávové tóny. 
                Použití karamelového sladu má vliv na vyšší plnost, ale v chuti není výrazná sladká složka. Pivo je hodnoceno spíše jako suché. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výrazným sladovým tónům kvasinky nejsou v chuti tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.  
                Říz piva je možno hodnotit jako nižší, což kategorie piva Stout dovoluje. 
             
            Optimální teplota konzumace: 12 - 15 °C 
             
            Párovaná jídla: jídla na sladko typu palačinky, ovocné knedlíky, čokoláda, žebra na medu 
            Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), chmel Premiant, Fuggle 
             | 
         
        
            
            
                
                    
                        | EPM | 
                        13,4 % | 
                     
                    
                        | barva | 
                        120 j. EBC | 
                     
                    
                        | hořkost | 
                        18 j. EBC | 
                     
                    
                        | zbytkový extrakt | 
                        3,2 % | 
                     
                    
                        | alkohol | 
                        5,5 % obj. | 
                     
                    
                        | CO2 | 
                        0,40 % | 
                     
                
             
             | 
         
    
 
  
       |