Welzl 13 Altbier

SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ
 

 

Welzl 13 Altbier

Pivo patří do kategorie staroněmeckých piv. Někdy je typ piva Alt nazýván také jako "hybrid". Důvodem je kombinace technologie svrchního a spodního kvašené.
Pro výrobu piva typu Alt se obvykle používá infuzní technologie. Teplota vystírání se může pohybovat od 52 do 67 °C. Nám sou přeci jenom bližší vystírací teploty českého typu. Proto jsme zvolili vystírání sladu při teplotě 52 °C, pak postupně drženy pauzy 63 a 72 °C. Odrmutovací teplota je 76 °C. Pauzy nejsou nijak dlouhé, čímž je dosaženo výraznějšího sladového těla piva. Pivo je vzhledem ke své stupňovitosti chmeleno spíše středně, ale jsou zvoleny chmely, které zajišťují především hořkost a mají podstatně menší vliv na chmelové aroma. Při 90 minutovém chmelovaru je udržována dosti vysoká intenzita z důvodů podpory karamelových složek chuti a vůně piva.

Pro kvašení je volena obvykle vyšší teplota 16 – 18 °C. Pivo se suduje při relativně vyšším extraktu, tedy kolem 4 – 5 % zdánlivého extraktu. Pak následuje první fáze teplého ležení při teplotě 7 °C, kdy dochází ještě k prokvašení zbytků cukru. Pak následuje druhé studené delší ležení při teplotě 1 – 2 °C, ,kdy dochází k harmonizaci sladových chutí a pivo získává svoji specifickou chuť.

Vyrobené pivo bychom mohli zařadit do kategorie polotmavých piv. Přičemž barvu je možno hodnotit spíše jako světle hnědou než jako načervenalou (například na rozdíl od vídeňského typu piva). Hořkost kolem 35 jednotek odpovídá střednímu až silnému chmelení vzhledem ke své stupňovitosti. Chmelová složka chuti má být v pivu sice patrná, ale v chuti a především ve vůni nemá dominovat.
Pivo má vysoký střední stupeň prokvašení, takže se jeví jako dosti plné, kdy jsou ve vůni patrné sladové nebo spíše karamelové tóny a v chuti je pak toto pivo sladko hořké.
Stejně jako všechna ostatní piva z pivovaru Welzl je i toto pivo prodáváno jako kvasnicové. Díky použitému svrchnímu kmeni speciálních staroněmeckých kvasnic se, i když se jedná o svrchní pivo, vyskytuje spíše menší množství kvasinek než je obvyklé.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší až střední, což odpovídá dané kategorii piva..

Optimální teplota konzumace 10 - 12 °C

Párovaná jídla: masité pokrmy se sladkými tóny, např. žebra na medu
klobásy s přídavkem méně aromatických bylin
obecně ne moc kořeněná nebo ostrá jídla

Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barvící, chmel Saaz Special, chmel Sládek
 

EPM 13,2%
barva 40 j. EBC
hořkost 30 j. EBC
zbytkový extrakt 3,5 %
alkohol 5,0 % obj.
CO2 0,45 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1