Welzl 10,5 Pšenka

VÝČEPNÍ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ
 

 

Welzl 10,5 Pšenka

    Pivo je vyráběno tradiční německou technologií pro pšeničná piva, tedy infuzní technologií. Pšeničné pivo by mělo mít velmi nízkou barvu což je dáno kombinací pšeničného a světlého plzeňského sladu. Pro zdůraznění charakteru pšeničného piva je použito 60 % světlého pšeničného sladu. Chmelovar trvá 70 minut a tomu odpovídá a odpar cca 6 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V pšeničném pivu by chmel neměl hrát dominantní roli a proto je dodáván ve formě hořkých druhů chmele v nevysokých dávkách.
    Jako představitel německého, nebo spíše bavorského typu piva byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT. Pro vytvoření charakteristického buketu jsou využity speciální kvasinky pro pšeničné pivo. Jejich optimální teploty kvašení se pohybují nad 20 °C. Doba kvašení je cca 3 dny. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na 10 °C, ve které pivo dozrává po dobu dvou až tří týdnů. V konečné fázi ležení  je pivo z důvodů vyššího nasycení podchlazeno.
    Vyrobené pivo má světlejší barvu, která je způsobena především vysokým podílem pšeničného sladu.
    Plnost piva je nízká, což koresponduje s lehkostí typu pšeničných piv a je distribuováno jako kvasnicové. Díky použitému pšeničnému kmeni kvasnic je toto pivo výrazně kalné.  V tomto pivu se vyskytuje cca  5 milionů kvasničných buněk v 1 mililitru.
    Říz piva je možno hodnotit jako vyšší, což odpovídá dané kategorii piva.

Optimální teplota konzumace: 8 - 10 °C

Párovaná jídla: sýry, vegetariánské pokrmy, saláty, ryby

Suroviny: voda, slad plzeňský světlý, slad mnichovský, chmel Premiant

EPM 10,5 %
barva 7 j. EBC
hořkost 16 j. EBC
zbytkový extrakt 2,0 %
alkohol 4,1 % obj.
CO2 0,50 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1